dimarts, 21 de gener del 2014

El nomenclàtor d'Alcanar. Estudi del nom dels carrers i places

Avui vos presentem una nova col·laboració. La jove canareva, Rut Ramal Sancho, qui va fer el treball de recerca sobre el nomenclàtor canareu, ens parla sobre els noms de les places i els carrers d'Alcanar. Per a Històries d'Alcanar este article és molt important perquè descobreix qüestions molt interessants del nostre poble, com és el desaparegut carrer de la Cova, i perquè forma part de l'essència del nostre projecte, que és compartir i gaudir de la nostra història, a més de fer-ho donant valor als treballs de recerca de molts jòvens canareus i canareves. Gaudiu de l'article.

Com sempre, podeu descarregar-vos l'article en format .pdf, aquí.

El nomenclàtor d'Alcanar. Estudi del nom dels carrers i places

Cal dir que hi ha molta informació sobre història local, així com treballs i estudis. Però no hi havia cap estudi que agrupés tota la informació per tal de confeccionar un nomenclàtor d'Alcanar. Aquest petit estudi no es pot donar per finalitzat, sinó al contrari. A mesura que el poble anirà creixent, s'aniran creant noves places, carrers i avingudes que s'hauran d'afegir a aquest nomenclàtor. Per tant, és un estudi que s'anirà ampliant junt amb el desenvolupament urbanístic d'Alcanar. 

110 és la suma de carrers, carrerons, places, avingudes i vies que conformen el nostre municipi a dia d'avui. Aquests, no sempre s'han anomenat igual, ni han estat coneguts pel mateix nom. Sovint els habitants expressen els noms a nivell col·loquial, fent referència a algun personatge singular que ha viscut allí o a algun edifici situat en el lloc on es fa referència. Alguns exemples podrien ser el carrer Càlig conegut per carrer del convent o de les escoles. O el carrer Canonge Matamoros, el carrer del mercat. D'altra banda, no totes les vies s'han anomenat igual des del moment de la seva creació. Els canvis més habituals són els motivats per decisions polítiques, depenent sempre de qui ocupa el poder ja sigui a nivell local o estatal. Un clar exemple d'aquest fet es donà durant el franquisme, on molts noms foren castellanitzats o canviats per altres que el règim considerava més adients. 

A Alcanar, el primer govern posterior a la dictadura, durant l'any 1979 va convocar diverses sessions plenàries per eliminar els símbols franquistes. Pel que fa a la classificació, hi ha molt poca presència de protagonistes del sexe femení. Així com tampoc s'han homenatjat gaires canareus il·lustres, potser per evitar disputes polítiques o ideològiques. En els carrers de nova creació s'han posat noms més generals, la zona més recentment urbanitzada porta noms de poetes o escriptors que no estan directament relacionats amb la nostra població, ni amb les nostres comarques. 

Finalment, es pot comprovar que el poble avança i es modernitza al ritme que marca el progrés. Així, els carrers que conformaven la primera població, costeruts i estrets, porten el nom d'elements naturals (c/ del Mar, c/ dels Aires, c/ del Camp). D'altra banda, els carrers amples i de nova creació són anomenats amb fets històrics més recents o més referents a l'època actual ( c/ Onze de Setembre, Plaça dels Països Catalans). 

Per acabar i com a curiositat, podem fer referència al Carrer de la Cova. Es tracta d'un cas particular i especial ja que és un carrer que va desaparèixer. Aquesta via constava en documents de principis del segle XX i se situava paral·lel entre el carrer Bonmatí i el carrer Sant Miquel, perpendicular al carrer del Camp. La construcció de cases entre els seus carrers paral·lels va originar vergers i patis interiors en el lloc que correspondria al mateix carrer, per tant va quedar tancat, i amb el temps, oblidat. 


Es creu que el carrer del Forn fou el primer carrer de la població. Era on es trobava el forn de pa de la vila.


Mapa d'Alcanar del 1909 en què s'observa que la part oest de la població gairebé no estava urbanitzada. 

*Aquest article és un resum extret del treball de recerca “El nomenclàtor d'Alcanar. Estudi del nom dels carrers i places”. 

Rut Ramal Sancho 
Estudiant d'economia a la UPF 
Alcanar, gener del 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada