diumenge, 14 d’abril del 2013

Els Fets del 6 d'octubre de 1934 a Alcanar

[Podeu descarregar-vos l'arxiu en format pdf des d'aquí.]

Els fets del 6 octubre del 1934 són ben coneguts dins de la història catalana. Es tracta de la proclamació de l'Estat català de la República federal espanyola que va dur a terme Lluís Companys des del balcó de la Generalitat.

Podem trobar diferents testimonis que parlen sobre què va ocórrer en aquelles dates a Alcanar. Per exemple, l'agost del 1979 es publicava una entrevista al Butlletí d'Alcanar en què l'últim alcalde republicà, Llàtzer Reverter, contestava d'aquesta manera a la pregunta «com van repercutir els fets del 6 d'octubre de 1934 a la nostra vila?»:

Vam tenir una reunió abans de sopar; passà per aquí el Conseller de Governació de la Generalitat, en Conillera. Seguint el seu consell, aquella nit els nacionalistes ens apoderàrem de l'Ajuntament en nom de la Generalitat. Mes, s'endemà, atès que el moviment fracassà, ens en vam retirar. Jo vaig ésser confinat 3 mesos en un vaixell, i vaig passar-ne quatre a la presó.

Com destaca Ramon Puig a A cavall de la utopia, aquella reunió va servir per elaborar un pla d'acció a la nostra vila que repercutiria en els fets del 6 d'octubre del 1934. També s'hi destaquen diverses accions que tingueren lloc el mateix dia. D'una banda dues explosions, una al pont de Sòl-de-riu i l'altra a l'estació; d'altra banda, la col·locació d'una bandera estelada al balcó de l'Ajuntament. En aquest article pretenem mostrar dos testimonis que confirmen les explosions al pont de Sòl-de-riu, per on, actualment, circula la carretera N-340.

El primer testimoni és una carta que va escriure Miguel Guimerà, lo Gorrito, a Juan Gisbert. A continuació en reproduïm les imatges, i la transcripció del fragment en què es parla dels fets que ens interessen.
 Imatge 1. Anvers de la carta enviada per Miguel Guimerà a Juan Gisbert (10/10/1934).

Imatge 2. Revers de la carta enviada per Miguel Guimerà a Juan Gisbert (10/10/1934).

Alcanar 10/10/1934
a Juan Gisbert
Barcelona

Muy Sr. Mio: Desearia que después de lo acaecido en esas se encontraran ud. y familia sin novedad.
Por esta sólo hubo un poco de jaleo la noche del 6 al 7 transcurriendo después con absoluta tranquilidad. La madrugada del domingo explotaron tres bombas en el puente de Sol de Riu ocasionando el derrumbabiento de un trozo de barandilla.
En el pueblo no ocasionaron ningun disturbio de los proyectos que tenian. El que hacia de governación era Coloma.

Podem confirmar, per tant, que la matinada del 6 al 7 d'octubre de 1934 van explotar tres bombes al pont de Sòl-de-riu. És possible que aquesta acció busqués certa repercussió ja que era el pont que separa les comunitats autònomes del Principat de Catalunya i el País Valencià.

A més d'aquesta carta, aportem un document gràfic en què s'observa el pont amb dos esvorancs que van produir les esmentades bombes. Malauradament no podem confirmar la data d'aquesta fotografia ni la identitat de dos dels tres home que hi apareixen, el tercer, el de més a la dreta, és Miguel Nolla Fuster, lo noi.

Imatge 3. Foto del pont de Sòl-de-riu amb els esvorancs que produïren les bombes.

Per acabar, volem recordar que aquells fets van concloure amb la detenció de set canareus que van ser empresonats al vaixell presó Arnús: Andreu Ulldemolins Queralt, don Andreu; Llàtzer Reverter Sancho, Làçaro; Batiste Geira Pla, lo Xarrimpo; Francesc Coloma Forcadell, Coloma; Frederic Beltran Loira, lo Sabater; Batiste Sancho Vidiella, Panxirri i Ramon Serra Querol, lo gendre del tio Escolà.

Agraïments
Per finalitzar voldríem agrair la col·laboració de Joan B. Beltran Reverter.

Bibliografia
Puig Puigcerver, Ramon (2001) A cavall de la utopia. Valls: Edicions Cossetània.

Lluc Ulldemolins Nolla 
Alcanar, abril del 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada