dijous, 18 de setembre del 2014

Cinquantè aniversari de l'arribada de la Volta a Catalunya a Alcanar

Podeu descarregar-vos l'article amb format .pdf des d'aquí

Fulletó informatiu editat pel comitè organitzador: https://www.dropbox.com/s/xmt4ymsiviqirpm/Fulleto.pdf?dl=0

Àlbum de fotografies: Facebook

La dècada dels anys seixanta va ser una època en què el ciclisme canareu començava a perdre aquella embranzida que havia tingut anys abans. La popularització de la motocicleta va fer que els jóvens deixessen la bicicleta de banda. Tot i això, l'entusiasme per l'esport de les dos rodes continuava en peu a Alcanar, una afició que es va acabar materialitzant anys després amb la creació d'un club i un equip ciclista l'any 1973. 

Avui, però, parlarem només d'una data concreta: el 18 de setembre de 1964. Aquella tarda, d'avui fa cinquanta anys, la Volta a Catalunya arribava per primera i única vegada a Alcanar. La transcendència d'aquest esdeveniment esportiu és notable ja que és la segona cursa per etapes més antiga que es disputa a l'Estat espanyol i una de les més antigues del món. Ciclistes històrics com Miquel Poblet, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Luis Ocaña, Vicent Belda, Marino Lejarreta, Robert Millar, Miguel Induráin, Claudio Chiappucci, Laurent Jalabert, Alex Zülle, Fernando Escartín, Chava Jiménez, Joseba Beloki, Roberto Heras, Alejandro Valverde o Joaquim Rodríguez han guanyat aquesta important cursa ciclista que se celebra des del 1911. 

Tal com descriu Ramon Torres, periodista i president de la Unió Esportiva Sants —entitat impulsora de la cursa—, el sentiment d'alegria i l'entusiasme són els ingredients imprescindibles per continuar endavant amb un esdeveniment d'aquestes característiques. Aquells anys, a Alcanar, el ciclisme tenia una gran popularitat. A més, diverses persones es van implicar en l'organització del final d'etapa: Joan Gil Fibla, un gran entusiasta del ciclisme que havia seguit diverses edicions de La Volta i que anys més tard formaria part de la caravana del Tour de França; Juan Segarra Reverter, alcalde de l'època; Alfonso Martínez-Aguado, director de Ràdio Alcanar; Trinitari Colell Fabregat, regidor d'esports. També va destacar el suport de l'excampió de l'Estat espanyol, l'ampostí José Serra. 

L'etapa tenia 186 quilòmetres i sortia des de Tarragona a les 12:30 h, i després de passar per Reus, Falset, Móra, Gandesa, el Pinell, Xerta, Tortosa, Santa Bàrbara i Ulldecona, arribà fins a la carretera de l'estació —en el terme municipal de Vinaròs—. Des d'allà el camí fins a Alcanar era ràpid i senzill (de fet, l'organització havia descartat arribar a Alcanar per les corbes del Remei ja que eren massa perilloses). Va ser un dia en què el líder de la cursa, el francès Joseph Carrara, que va acabar guanyant l'edició de la Volta del 1964, va defensar fins a l'últim moment el seu lideratge i va reduir la diferència de més de tres minuts que tenia el grup capdavanter a Tortosa. Finalment, la victòria d'etapa va ser per al càntabre José Pérez Francés —guanyador d'una etapa al Tour, tres a La Vuelta i dos vegades campió espanyol— que s'imposà en l'esprint final. 

L'entusiasme canareu davant l'esdeveniment es va traduir en una important organització de la infraestructura. La cessió del Cercle Cultural Agrícola —l'antic casino i l'actual seu de CiU— com a sala de premsa va ser l'element central de la jornada (en la Il·lustració 1 es mostra un plànol amb els llocs més destacats de la jornada). Les cròniques de l'època destaquen la multitud de gent que es concentrava a la zona de l'arribada (com s'observa en la Il·lustració 2), i l'ambient festiu que s'hi vivia, amb ball de sardanes inclòs. L'espectacle festiu Ciudad Luz que acompanyava La Volta es va instal·lar al costat del mercat i, a més, hi van actuar Los hermanos Calatrava. L'ambient i la rebuda d'aquell dia van sorprendre molt gratament els organitzadors i és que l'esdeveniment va ser tot un èxit, fins al punt que unes setmanes més tard, l'ajuntament d'Alcanar rebia el premi com a millor organitzador d'un final d'etapa a l'Hotel Carlos III (Il·lustració 3). 

Enguany, quan es compleix el cinquantè aniversari d'aquesta efemèride, el poble d'Alcanar va tenir l'oportunitat de celebrar-ho acollint novament el final d'etapa, malauradament, però, diverses circumstàncies de caire econòmic i social no van fer-ho possible.

Il·lustració 1: Plànol amb l'emplaçament dels punts més importants de l'arribada de l'etapa.

Il·lustració 2: Línia d'arribada (encreuament entre els actuals carrers de Suñer i Passatge espanyol).

Il·lustració 3: Entrega del premi com a millor final d'etapa a l'hotel Carlos III. A la foto, d'esquerra a dreta: representant de La Volta -desconegut-, Ramon Torres, Carles Sentís, José Alfara -Librado-, Miguel de Sans, Juan Segarra Reverter, Antonio Colell Fabregat, Alfonso Martínez-Aguado i Joan Gil.
Agraïments 
Per finalitzar voldríem agrair la col·laboració José Alfara Garriga Librado pel temps prestat i pel material cedit.

Lluc Ulldemolins i Nolla 
Alcanar, setembre del 2014